1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МОСВ представи новите законодателни предложения на ЕК

МОСВ представи новите законодателни предложения на ЕК

Предложенията ще донесат ползи и в други области като чистотата на атмосферния въздух, управлението на отпадъците, опазването на биологичното разнообразие и други

На Консултативен съвет за Европейската зелена сделка Министерството на околната среда и водите представи визията и курса на новата европейска политика, която предлага възможности за превръщане на устойчивостта в реалност и поставя предизвикателствата, пред които Европа е поставена.

Законодателните предложения от пакета „Подготвени за цел 55%“ и инициативите, предлагани от ЕК, са насочени към намаляване на енергийната и ресурсната ефективност на икономиката, насърчаване на кръговата икономика, опазване на природния капитал, устойчиво производство и потребление в сектори като строителство, производство на храни и мобилност.  Всички те разкриват значим потенциал за развитие на „зеления” бизнес и разкриване на нови „зелени” работни места.

Предложенията ще донесат ползи и в други области като чистотата на атмосферния въздух, управлението на отпадъците,  опазването на биологичното разнообразие и др.

Същевременно тази цялостна трансформация на икономиката, енергетиката и на обществото като цяло, има своята цена и отражение. Най-голямото предизвикателство е да се намери правилният баланс между амбициозните цели, тяхната осъществимост, ползите от тях и социалните и икономическите последствия.

За да се реализира този потенциал, са необходими систематични и синхронизирани политики на национално ниво и интегриране на климатичните аспекти във всички области и на всички нива.

В презентацията са представени новите законодателни предложения на ЕК от компетентност на МОСВ, по които се изготвя национална позиция.

Презентацията Пакет "Подготвени за 55" може да видите ТУК

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.