1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕК предложи на страните от ЕС ново решение за ГМО

ЕК предложи на страните от ЕС ново решение за ГМО

Франция подкрепя общото решение на тези въпроси, а не всяка страна поотделно да решава

На 20 юни Европейската комисия предложи на страните от ЕС да им предостави правото сами да разрешават, ограничават или забраняват отглеждането на генетично модифицирани организми (ГМО) на тяхна територия, заяви европейският комисар по здравеопазването и защита на потребителите, Джон Дейли (John Dalli). Еврокомисарят подчерта, че единната система на ЕС за мониторинг ГМО остава в сила.

"Новият подход се опитва да намери подходящ баланс между поддържането на разрешителната система на ЕС и предоставяне на правото страните-членки на ЕС сами да вземат решения по отношение на отглеждането на ГМ култури на тяхна територия" - каза Джон Дейли.

Това решение вече предизвика реакция във Франция. Според министъра на земеделието, Бруно льо Мер, Франция подкрепя общото решение на тези въпроси, а не всяка страна поотделно да решава.

През март в ЕС започнаха разискванията по решението на Европейската комисия да позволи на пазарите на страните-членки генетично модифицирания картоф Amflora на немския химически концерн BASF. ГМ-картофът е създаден за нуждите на текстилната и хартиената промишленост, както и за хранене на животни. Критиците се страхуват, че ГМ-картофите все пак ще станат част от хранителната верига.

Представителят на Асоциацията на европейските биотехнологични фирми призовава да се намалят страстите: "Генът NPT2, около който се водят толкова много спорове, всъщност, осигурява устойчивост към група много стари антибиотици, които отдавна не се използват в медицинската практика. Освен това, да намери такъв ген може да се намери във всяка шепа пръст" - цитира думите на експерт от Euronews.

Членове на ЕС предложиха сами да решават дали искат да видят на вътрешния си пазар, и да използват в своята промишленост генно-модифицирани картофи. Германия, Швеция, Холандия и Чешката република съобщиха, че са готови да опитат. Австрия и Италия са против. Франция поиска допълнителни научни експертизи.

 

Етикети ГМО, ЕС, ЕК, решение
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.