Регламентът влиза в сила 20 дни след неговото публикуване
Европейската комисия регистрира още един български продукт, като храна с традиционно специфичен характер. „Кайсерован врат Тракия” попадна в Европейския регистър с публикуването на Регламент за изпълнение в Официалния вестник на Европейския съюз.
Това e четвъртият български продукт, регистриран като Храна с традиционно специфичен характер, съгласно европейските схеми за качество. Другите три, попаднали в регистъра са „Филе Елена”, „Луканка Панагюрска” и „Роле Трапезица“. Заявлението за регистрация беше подадено в Министерството на земеделието и храните от сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Членовете на сдружението ще имат право да произвеждат „Кайсерован врат Тракия”, като трябва да спазват одобрената спецификация, да обозначават продукта с европейското лого, както и да използват означението „Храна с традиционно специфичен характер”. Регламентът влиза в сила 20 дни след неговото публикуване. Други производители, които желаят да произвеждат продукта след регистрацията му, трябва да спазват продуктовата спецификация и да преминат специална процедура за подготовка и представяне на искания до Европейската комисия относно земеделските продукти и храни със защитени географски означения и традиционно специфичен характер, за контрол за съответствие с продуктовата спецификация и поддържане на база данни на производителите и контролиращите лица.