1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Ново огнище на африканска чума в Китай

Ново огнище на африканска чума в Китай

До момента няма открито лечение, нито ваксина

Поредно огнище на aфриканска чума по свинете и в Китай. Земеделското министерство докладва за заболяването в прoвинция Съчуан, в югозападната част на страната. Болестта е открита във ферма със 102 прасета. 

Африканската чума в провинция Съчуан е поразила 21 от животните във фермата. В района са взети мерки за превенция разпространяването на болестта. Първият регистриран случай на aфриканска чума в Китай е през август миналата година, а до момента официално е съобщено за над 140 такива случая. Опасният вирус произхожда от Африка и преди да се появи за първи път в Китай, огнища са регистрирани в Източна Европа и Русия. Оттогава болестта се разпространява и в други азиатски страни, включително Виетнам и Камбоджа. Китай е най-големият потребител на свинско месо в световен план. Според специалистите, чумата може да рефлектира върху една трета от китайските свине, или 200 милиона животни. Броят на застрашените прасета e почти колкото броя на отглежданите прасета в Европа и САЩ. Ветеринарите припомнят, че до момента няма открито лечение, нито ваксина срещу aфриканската чума. 

От ФАО, предупреждават, че може да отнеме години, преди напълното ограничаване за заболяването. Епидемията има широко икономическо въздействие, поради голямото търсене на китайския пазар. Според прогнози на Китайското правителство, цената на свинското месо може да се повиши до рекордни нива през втората половина на 2019 г., тъй като търсенето надвишава предлагането. Анализатори отбелязват, че в световен план няма достатъчно свинско месо, което да компенсира липсите в Китай. Вследствие на това потребителите ще трябва да се преориентират към заместител на свинското. Производителите на свинско месо в Европа и САЩ вече започват да увеличават износа си към Китай.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.