1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Механизми за подобряване на политиките за биоенергия на европейско равнище обсъждаха експерти от осем държави на форум във Франция

Механизми за подобряване на политиките за биоенергия на европейско равнище обсъждаха експерти от осем държави на форум във Франция

Необходимо е да се създадат и въведат в действие стимули за ползването на екологични горива

България е една от страните, в която вече има разработен и одобрен Национален план за действие за енергия от горска биомаса, 2018 – 2027 г. Документът беше представен на тематичен форум в Париж в изпълнение на проект „Регионални политики за устойчива биоенергия - BIO4ECO“ по програма ИНТЕРРЕГ Европа на Европейския съюз. Домакин на срещата бе Френската национална федерация на общините, собственици на гори, партньор по проекта.

В дискусиите участваха представители на осемте европейски държави, партньори по проекта, които дискутираха начините и механизмите за подобряване на политиките за биоенергия на европейско равнище. Експертите бяха единодушни, че е необходимо да се създадат и въведат в действие стимули за ползването на екологични горива.

„Увеличаването на дела на производство на енергия от възобновяеми енергийни източници е стратегическа цел в световен мащаб. В контекста на мерките, които страната ни предприема за повишаването на качеството на атмосферния въздух е необходима целенасочена политика за осъществяване на дейностите, заложени в Национален план за действие за енергия от горска биомаса“, каза Даниела Ангелова, директор на Дирекция „Административно-правно обслужване и човешки ресурси“ в Изпълнителна агенция по горите и ръководител по проекта.

„С постепенната смяна на конвенционалните, изкопаеми горива с възобновяеми такива, подмяна на нискоефективните, остарели горивни инсталации за директно изгаряне на дървесината с високоефективни отоплителни системи и преминаване от еднофамилни към многофамилни инсталации на горскодървесна биомаса ще се постигне, от една страна намаляване на количеството на употребяваната дървесина, а от друга страна намаляване на емисиите на парникови газове и фини прахови частици в атмосферата“, допълни г-жа Ангелова.

Като част от програмата, участниците посетиха горски масиви за добив и търговия на дървесина, както и инсталации за производство на енергия от горска биомаса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.