Биосертифицирано стопанство от самото начало, затворен цикъл „От полето до трапезата“
- Президентът на Висше училище по агробизнес и развитие на регионите доц. д-р Светла Димитрова Ви връчи почетното отличие Лауреат Биофактор 2025. С какво я заслужихте?
Заради това, че съм успял да затворя цикъла – първо започнах с пасищата, една година по-късно – с животните. След това и мандрата и така вече седем-осем години работим успешно.
- Имате биостопанство в село Костелево до Враца. Какви животни отглеждате?
Овце, кози и крави. Общо са към 400 броя. Затворен цикъл - от полето до трапезата. Биосертифицирано стопанство от самото начало. Единствено кравите, които са закупени преди две години, в момента са последни седмици в преход, а овцете и козите от самото начало са биологични.
- Къде намирате биосертифицирани пасища?
Наети са. С нашата община в това отношение нямахме проблеми.
- Какви млечни продукти произвеждате?
Сирене, кашкавал, кисело мляко, сушени сирена, кашкавали с манатарки, кашкавали с трюфели. Малко дневно производство, с много артикули.
Продаваме основно на фермерския пазар в София пред МЗХ и зареждаме над 30 бутикови магазини в София, Пловдив, Плевен и Велико Търново.
Интервю на Анета Божидарова