Купувайте истинска храна. Ако можете – направо от полето!
Биоземеделието у нас вече не е просто тенденция, а устойчив модел за работа, живот и развитие, който все повече фермери припознават като своя кауза. Разширяващият се пазар на чисти храни, финансовата подкрепа по Стратегическия план и нарастващата осъзнатост за опазване на природата са сред водещите фактори, които насърчават производители от различни региони на страната да преминат към биологично сертифицирано земеделие.
Малината – "царицата" в стопанството на Радостин Стойчев
Един от пионерите в сектора е Радостин Стойчев – биопроизводител, чието стопанство съчетава традиции, дигитализация и иновации.
„Отглеждаме биологични насаждения на 500 декара – с ягоди, малини, боровинки, къпини и череши. Основната ни култура е малината – тя е ‘царицата на меките плодове’ и всички я обичат. Но през последните години все по-сериозно развиваме и ягодите – интересът към тях расте“, споделя Стойчев.
Основната част от продукцията отива за преработка – замразени плодове, продавани на хладилни бази. Около 20% се реализират на свежия пазар. Производителят вече работи по модел "от фермата до трапезата", като доставя директно на крайни клиенти.
„Идеята е да прескочим търговските вериги. Основната печалба остава при тях, а не при нас, производителите. Вярвам, че директната връзка с клиента е бъдещето“, казва Стойчев.
Той подчертава и ролята на фермерските сдружения. „Миналата година създадохме организация на производители, призната от МЗХ. Това е единственият изход за справяне с кризи – като измръзванията. Когато сме заедно, можем да компенсираме загубите и да договаряме по-добри условия“, категоричен е той.
Технологиите в помощ на биоземеделието
В стопанството на Радостин вече се използват автоматизирани решения за напояване, създадени в рамките на проект на AgroHub. Сензори следят в реално време количеството вода и зоните на поливане – дигитализацията спестява време, ресурси и труд.
Защо био? Милена Дукова има ясен отговор: „Храня децата си с тази храна“
Още един мотивиран биопроизводител – Милена Дукова – отглежда 81 декара малини и 35 декара ягоди.
„Всичко е биосертифицирано. Имам четири деца и не мога да продавам храна с химикали, след като аз самата не я консумирам. Това, което ядем ние, го предлагаме и на клиентите“, разказва тя.
Според Дукова именно потребителите все по-често търсят „истинска храна“ – чиста, свежа и произведена в синхрон с природата. За нея късата верига на доставка е най-честният и прозрачен модел: „Продаваме само на място – на полето. Не използваме прекупвачи. Така клиентът знае откъде идва храната.“
Работата в биоземеделие изисква много повече усилия: няма химически препарати, междуредията са затревени, всичко се прави ръчно – от плевене до косене. „Да, трудно е, но си заслужава“, уверена е тя.
Биото – отговор на климатичните предизвикателства
Семейство Грошар отглежда 150 декара ягоди, малини и къпини край Гоце Делчев. Те също са биосертифицирани и твърдо вярват, че без подпомагането по линия на Общата селскостопанска политика, земеделието би било невъзможно.
„Заявяваме всички схеми. Субсидиите са жизненоважни – ако ги няма, най-вероятно ще се наложи да прекратим дейността си“, споделят производителите.
На въпроса защо са избрали да отглеждат биопродукция, отговарят лаконично: „Защото се търси. Пазарът – и в България, и в Европа – върви натам.“
Контролът прави разликата
Ахмед Грошар подчертава, че в биологичното производство контролът е постоянен: „Има проверки няколко пъти в годината. При конвенционалните производители никой не знае какво точно се пръска и кога. При нас всичко е прозрачно.“
На финала той изпраща ясно послание към потребителите: „Купувайте истинска храна. Ако можете – направо от полето.“