1. Начало
  2. Новини
  3. Храната – обратен завой от семето до трапезата
  4. Млад фермер залага на биологичното производство в полупланинския район на Костенец

Млад фермер залага на биологичното производство в полупланинския район на Костенец

Малко семейно биостопанство и директна връзка с клиентите – успешната стратегия

 

„Казвам се Иван Чубрин, на 29 години съм, от град Долна Баня. Регистриран съм като земеделски производител, а част от нашите насаждения се намират в село Костенец. Обработваме около 35 декара, сертифицирани като биологични“, разказва младият фермер.

Началото в земеделието за Иван идва още в тийнейджърските му години. На 18 години вече активно помага на баща си, който първи се захваща със стопанството, като преди това е развивал животновъдство.

Днес, заедно със семейството си, Иван продължава традицията – вече близо десетилетие отглеждат малини, а от няколко години и къпини.

„Нашият район е подходящ за малинови и ягодови насаждения. Избрахме именно малините, защото условията тук – полупланински – са идеални“, обяснява той.

Фермата е семеен бизнес. „Успехът идва тогава, когато всички сме обединени около една цел и даваме максимума от себе си“, казва младият производител.

В стопанството са подбрани няколко сорта малини – от ранни до късни, за да може беритбата да бъде разпределена във времето. Част от продукцията отива за пресния пазар, друга – за индустриална преработка.

Биологично производство – инвестиция в почвата и бъдещето

Иван е убеден, че биологичното земеделие е правилният път. „Стремим се да връщаме органичната маса в почвата, за да я подхранваме естествено. Планираме и междуредията да затревим, което ще подобри плодородието“, разказва той.

Фермерът вярва, че чистата храна е здраве. Все повече потребители искат да знаят откъде идва това, което слагат на трапезата си, и предпочитат директната връзка с производителите. „В търговските вериги често плодовете са вносни или конвенционално отглеждани. Нашето предимство е, че хората могат да дойдат на полето, да видят и сами да си наберат“, допълва Чубрин.

biomalini

През настоящия програмен период на ОСП чрез Стратегическия план се предоставя добра подкрепа чрез интервенцията Биологично растениевъдство, като кандидатстването е облекчено.

Предизвикателствата на младите фермери

Работата в биологичното стопанство е трудоемка и изисква повече ръчни обработки. „Редно е тази продукция да има по-висока цена, защото усилията и разходите са много по-големи“, категоричен е Иван.

Дните в сезона започват рано – към 4 сутринта – с подготовка на амбалажа, бране, транспорт и продажби, които продължават до късно вечерта. „Има дни, в които работим по 20 часа“, признава младият производител.

Планове за развитие

В стопанството се мисли и за бъдещето. Иван и семейството му планират увеличаване на площите, въвеждане на нови култури, включително протеинови биокултури, за да осигурят работа на хората през по-дълъг период от годината. Инвестициите в модерни технологии – като дронове и нови поливни системи – също са в плановете. „Искаме да затворим цикъла – от плодове към крайни продукти като сокове и конфитюри. Така ще достигнем до по-голям пазар и ще предложим още по-голяма добавена стойност“, казва Чубрин.

bioborovinki

Тук на помощ ще дойдат инвестиционните мерки от Стратегическия план, като младите фермери имат предимство и получават повече точки.

ОСП също така насърчава увеличаването на биосертифицираните площи, като амбицията на България е до 2027 г. те да достигнат 7 процента.

За Иван стимулите да живее и работи в селски район са ясни – чистият въздух, природата и усещането за свобода далеч от шума на града. „Истината е, че човек трябва да знае накъде върви. Когато имаш цел и работиш упорито, резултатите идват“, обобщава младият биопроизводител от Долна Баня.

ОСП насърчава повече млади хора да влязат в земеделието. През периода 2023–2027 на ОСП младите земеделци могат да разчитат на допълнително подпомагане на доходите и стартова помощ, за да се утвърдят в сектора.

От 2028 г. фокусът на ОСП ще е върху обновяването на поколенията в земеделието: минималните директни плащания за младите фермери се удвояват от 3% на 6%, стимулирайки ги да избират земеделието като професионален път.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.