Такива проверки ще има и през летния туристически сезон по цялото Черноморие
Агенцията по храните ще започне серия от тематични проверки по заведенията, чрез които ще се установява дали предлаганият асортимент в тях отговаря на оборудването им и възможностите да го приготвят. Това съобщи директорът на агенцията Йордан Войнов. Такива проверки ще има и през летния туристически сезон по цялото Черноморие, пише "Дневник".
В момента според закона за храните и еврорегламентите за приготвянето на ястия в обществени заведения има изисквания за необходимо оборудване - например хладилни камери, в които да се държат разделено различни продукти, готварски печки, мивки и т.н., обясниха от агенцията. Според Войнов обаче те често се нарушават.
"Има малки заведения, които нямат необходимата площ, оборудване и условия да приготвят много ястия, но го правят", коментира Войнов.
Правело се и друго нарушение. Така например заведения, регистрирани като кафенета, предлагали и храна. "Досега, използвайки това, че РИОКОЗ и ДВСК бяха отделно, някои са си надвишили възможностите", коментира още Войнов.