1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. И София се присъедини към празника на младото френско вино Божоле

И София се присъедини към празника на младото френско вино Божоле

От десетилетия през третия четвъртък на ноември се посреща новата реколта

От десетилетия през третия четвъртък на ноември се посреща новата реколта "Божоле". Това се случва по целия свят. И София се присъедини към празника на младото френско червено вино.

То е с леко лилавеещ цвят, с фин аромат на плодове и свеж вкус на младо вино. Това е Божоле. Червеното злато на Франция се прави от сорта "Гаме". Гроздето задължително се бере ръчно заради специфичния процес на ферментация. Технологията на производството го прави изключително бедно на танини. 65 милиона бутилки са продадени тази година в различни краища на света. В София също е пристигнало сериозно количество. Ценители отпиха вчера, 15 ноември, по глътка след традиционната наздравица от посланика на Франция у нас Филип Отие, информира БНТ.

По традиция бъчвите с новото Божоле трябва да бъдат пресушени до месец май. Софийската премиера на новото Божоле беше организирана от Френско - българската търговска камара. А сред гостите бяха министър Томислав Дончев, дипломати и бизнесмени. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.