1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Консумацията на месо в Австрия се свива с близо 11 кг за 10 години

Консумацията на месо в Австрия се свива с близо 11 кг за 10 години

През миналата година фермерите в Австрия са произвели 5 милиона тона животински продукти

С близо 11 килограма е спаднала консумацията на месо в Австрия за последните 10 години, сочат официалните статистически данни. През 2023 потреблението е паднало с 1,7 до 86,6 килограма. С 3 килограма до 76 килограма на глава от населението е намаляла и консумацията на мляко.
 
През миналата година фермерите в Австрия са произвели 5 милиона тона животински продукти, от които 4 милиона тона краве, овче и козе мляко, 2 милиарда и 350 милиона яйца и 5,2 тона риба. Тези количества отговарят на производството от предходната година, докато при месото има спад с 3% до 853 хиляди тона.
 
За покриване на вътрешното потребление са внесени 375 хиляди тона месо, близо 76 хиляди тона мляко, 136 хиляди тона сирене, както и 77 хиляди тона рибни продукти. В същото време са изнесени 493 хиляди тона месо, 578 хиляди тона мляко и 172 хиляди тона сирене.
 
Цифрите показват, че местното селско стопанство покрива нуждите от мляко на 182%, на сирене на 117 на сто, на месо на 108, а на яйца на 90%. При маслото този дял е 67 на сто, а при рибата – едва 7%.
 
Спрямо 2022 година е отчетен ръст от 32,4 на 34 милиарда евро при стойността на външната търговия с растителни и животински продукти. Така аграрната търговия има 8-процентен дял от външната търговия на Австрия, която през миналата година е на стойност 403,5 милиарда евро. При храните основните търговски партньори са държавите от Европейския съюз, от където идват 83 % от вноса, и накъдето са насочени 79 на сто от износа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.