1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Необходима е информационна кампания за употребата на хранителните добавки

Необходима е информационна кампания за употребата на хранителните добавки

Всички участници в кръглата маса декларираха готовност да се включат активно в провеждане на кампании за повишаване на информираността на българските граждани за хранителните добавки, ползите и вредите от тях и как, кога и защо да ги приемаме

За широка информационна кампания относно използването на хранителните добавки призоваха участниците в кръглата маса на тема „Хранителни добавки – изисквания за регистрация, търговия и контрол“, организирана от Сдружението „За достъпна и качествена храна“ на 28.05.2024 г.

Събитието предизвика изключителен итерес сред институциите, които отговарят за качеството и режима на одобрение на хранителните добавки, както и на производители и изявени фитнес експерти и експерти по храненето.

Пазарът на хранителни добавки нараства стабилно с 10 – 15% ежегодно, а агресивните маркетингови кампании и рекламни похвати, в които участват и известни личости и инфлуенсъри, правят употребата на хранителните добавки, на които се приписват непритежавани от тях качества и ползи,  атрактивна сред пирока аудитория.

Присъстващите, в лицето УС на сдружението „За достъпна и качествена храна“, членове на ръководството на Българската агенция за безопасност на храните, Дирекция по политики на агрохранителната верига към Министерство на земеделието,  и храните, Министерство на икономиката, Икономическа полиция към МВР, Комисията за защита на потребителите, изявени имена в областта на фитнес сектора, както и на производството и разпространение на хранителни добавки се обединиха около тезата, че режимът на регистриране и последващ контрол на хранителните добавки е добре структуриран и се спазва от страна на институциите, които са отговорни за това, но сериозен проблем остава предлагането на вещества, наричани :хранителни добавки“ в интернет пространството и сайтове за електронна търговия, чието съдържание не е нито известно, нито може да бъде проследено и тествано. Приписваните чудодейни свойства на някои хранителни добавки ги правят примамливи, а липсата на достатъчна информираност и култура на предлагане и ползване на подобни вещества често крие опасности за здравето на хората с хипертония, сърдечни и др. здравословни проблеми др.

Основно заключение от кръглата маса бе необходимостта от широкомащабна информационна кампания, която да обхване на практика всички активни възрастови групи и в нея да участва както неправителствения сектор в лицето на различни сдружения и асоциации, така и институциите в лицето преди всичко на Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Здравната комисия в Народното събрание, медиите.

„Това е само началото“, каза д-р Андрей Велчев, председател на УС на сдружението „За достъпна и качествена храна“. „Обнадеждени сме от сериозния интерес от страна на основни институции, които участват в регистрацията и разрешаването на хранителните добавки и медиите. В същото време недоумение буди незаитересоваността на Министерство на здравеопазването и  Министерство на образованието и науката, към които ще се обърнем с писмо за съдействие и ще поискаме среща.“, добави д-р Велчев. „Очакваме сформирането на комисиите в Народното събрание, за да поискаме съдействие и от ресорните комисии по здравеопазване и образование, както и от Съвета за електронни медии по отношение на рекламните кампании, при които се популяризират хранителни добавки. Още в първата половина на м. юни ще се обърнем към Столична община и кмета Васил Терзиев за съвместна работа сред общинските учебни заведения“, завърши Андрей Велчев.

Всички участници в кръглата маса декларираха готовност да се включат активно в провеждане на кампании за повишаване на информираността на българските граждани за хранителните добавки, ползите и вредите от тях и как, кога и защо да ги приемаме.

Сдружението „За достъпна и качествена храна“ планира организирането на редовни кръгли маси и дискусионни събития по основни теми, свързани с достъпа до качествена храна и хранителни продукти в България, защото те са пряко свързани със здравословния начин и качеството на живот.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.