1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Нови дискусии за ограничаването на веществото акриламид в храните

Нови дискусии за ограничаването на веществото акриламид в храните

Резултатът от дебатите се очаква през втората половина на годината

Нови ограничения за веществото акриламид в храните обсъждат европейски експерти. През 2017 година приемането на първите ограничения за канцерогенното вещество, което може да се образува в нишестени храни при готвене при високи температури, предизвика разгорещен дебат.
 
Преди седем години страните членки не можаха да постигнат съгласие относно максималните нива на веществото, разрешено в преработените храни. Вместо това те определят индикатори, които хранителните компании трябва да използват, за да наблюдават ефективността на усилията си да намалят нивата на акриламид в чипс, хляб, бисквити и дори кафе.
 
В регламента от 2017 Комисията и държавите членки се ангажираха да обмислят определянето на максимални нива на веществото в определени храни. На тази основа сега Комисията и националните експерти обсъждат въвеждането на правно обвързващи ограничения за някои храни, като понижават съществуващите показатели и добавят нови, обхващащи повече продукти, включително например зеленчуков чипс, различен от картофен и зърнени чипсове.
Дискусиите са на техническо ниво и се водят въз основа на данни, събрани за акриламида между 2020 и 2023 година от Европейската агенция за безопасност на храните. Резултатът от дебатите се очаква през втората половина на годината.
 
Потребителски организации призовават законодателите да определят максимални нива на акриламид в картофени чипсове, продукти за закуска и пържени картофи, да установят строги ограничения за бебешки храни и да разширят гамата от хранителни продукти, обхванати от регламента. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.