Манджит Сингх подсилва индустрията, заплашена от изчезване
Майсторът в изкуството за приготвяне на пармезан Манджит Сингх е част от голямата общност на сикхите в Северна Италия, която подсилва индустрията, заплашена от изчезване, предаде АФП.
Откакто се преместил от Индия преди седем години, бившият таксиметров шофьор се е превърнал в основен производител на сирене в малката семейна фабрика, която произвежда хиляди пити от световноизвестното сирене.
Мнозина от 25 000-та общност на сикхите в Италия идват от индийската област Пенджаб, но открили призванието си в производството на пармезан и прошуто в Ломбардия и Емилия-Романя. Повечето от тях работят в мандри, но някои като Сингх играят ключови роли в приготвянето на пармезана, който се настъргва върху спагети или прибавя на тънки резени към салати по цял свят.
"Когато дойдох за първи път, търсех каквато и да е работа, дори като мияч на чинии. Бях готов на всичко, но много ми харесва да произвеждам сирене", заяви 34-годишният индиец, баща на две деца.
В млекарницата в Новелара, специализирана в производството на мляко за правене на пармезан, половината от работниците са сикхи. Работодателите им ги определят като методични, усърдни работници, готови да заемат постовете, овакантени от италианците.
За италианските стандарти печалбите са доста добри, като сикхите, произвеждащи сирене, печелят до 2000 евро на месец.