1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС получи първа заявка за продажба на лабораторно месо

ЕС получи първа заявка за продажба на лабораторно месо

Според компанията това ще бъде нов избор за любителите на гъши дроб

За първи път в Европейския съюз е поискано разрешение за пускане на пазара за лабораторно отглеждан гъши дроб. То е подадено то френска компания с централа в Париж,  специализирана в култивирани храни. 
 
В момента сред европейските правителства се води разгорещен дебат относно иновациите в храните. На този фон парижката фирма иска лиценз от органите за безопасност на храните в ЕС, Швейцария, Обединеното кралство, Сингапур и Съединените щати за своя клетъчно базиран патешки продукт. Според компанията това ще бъде нов избор за любителите на гъши дроб.
 
В заявлението до ЕФСА се казва, че премиум сегментът винаги е бил в челните редици на хранителните тенденции, където се появяват най-вълнуващите иновации. В много региони готвачите искат да продължат да сервират висококачествен гъши дроб, а това увеличава търсенето и повишава интереса към алтернативните начини на отглеждане. Фирмата гарантира спазването на изискванията за безопасност и изрази увереност, че нейните продукти ще отговарят на много взискателните стандарти, определени от властите на Европейския съюз.
 
Месото, отгледано в лаборатория, се регулира в ЕС като "нова храна", правна дефиниция, която включва продукти, които не присъстват в диетите на европейците преди май 1997 година. Съгласно законодателството, компания, която иска да пусне нова храна на пазара, трябва да подаде заявление за разрешение до Европейската комисия.
Някои държави, сред които Франция, Италия и Австрия разглеждат тези иновации като заплаха за истинските производствени методи и твърдят, че ЕФСА трябва да издаде специални насоки за оценка на лабораторно отгледано месо, подобни на тези, използвани за нови лекарства и фармацевтични продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.