1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС с нови правила за хуманно отношение

ЕС с нови правила за хуманно отношение

Предложението на Комисията, одобрено от министрите в Съвета, ще изисква всички котки и кучета да бъдат чипирани и регистрирани в национална база данни, преди да бъдат продадени или дарени

Европейският съюз ще има правила за хуманно отношение към домашните любимци. Това стана ясно, след като държавите членки постигнаха обща позиция относно първото законодателство за котките и кучетата.
 
През миналия декември Европейската комисия за първи път предложи минимални стандарти за котки и кучета, отглеждани от животновъди, заведения за продажба и приюти, за да хармонизира изискванията за хуманно отношение в цяла Европа.
 
Предложението на Комисията, одобрено от министрите в Съвета, ще изисква всички котки и кучета да бъдат чипирани и регистрирани в национална база данни, преди да бъдат продадени или дарени. Според неправителствени организации обаче законът позволява изключения за животни, например за бездомни или частни такива. Това отваря вратички за измами и изкривяване на пазара.
 
В договорения текст държавите членки  предложиха също да се забрани кръстосването на котки и кучета с диви видове, като породи вълчи кучета, и да се изключат животни с "екстремни черти" от разплод. Европейският парламент все още трябва да приеме своята позиция по проектозакона. Екоактивистите се надяват, че депутатите ще предприемат по-амбициозен подход, както е отразено в предишни парламентарни резолюции. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.