1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Тахов се срещна с министъра на земеделието и горите на Република Турция Ибрахим Юмаклъ в Анкара

Министър Тахов се срещна с министъра на земеделието и горите на Република Турция Ибрахим Юмаклъ в Анкара

Двамата обсъдиха задълбочаването на двустранните отношения в областта на селското стопанство и сътрудничеството на Българската агенция по безопасност на храните с ветеринарните власти на Република Турция

Аграрният износ за турския пазар бележи ръст от 46,4% на годишна база. През 2023 г. обменът на селскостопански стоки между двете страни възлиза на 905,5 млн. щ. д. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов с министъра на земеделието и горите на Република Турция Ибрахим Юмаклъ, която се проведе в Анкара. Министър Тахов е на посещение по покана на колегата си. Двамата  обсъдиха задълбочаването на двустранните отношения  в областта на селското стопанство и сътрудничеството на Българската агенция по безопасност на храните с ветеринарните власти на Република Турция.  Министър Тахов посочи, че страната ни очаква да бъдат ускорени  процедурите за одобрение за износ на едри преживни животни за разплод и птиче месо за Република Турция.

Двамата министри се договориха в рамките на тази година в Анкара да се проведе 14-тото заседание на Управителния комитет по земеделие между Министерството на земеделието и храните на Р. България и Министерството на земеделието и горите на Р. Турция. Последното заседание на Комитета се е провело през 2017 г. „Оценявам високо сътрудничеството с Вашето министерство и съм убеден, че то ще продължи да се развива и задълбочава и в бъдеще“, отбеляза министър Тахов. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.