Регистър на лозарските стопанства ще създаде и поддържа Изпълнителната агенция по лозата и виното. Това прие парламентът с второто четене на промените в Закона за виното и спиртните напитки.
За регистриране на лозарско стопанство се подава заявление в териториалното звено на агенцията. Всяко качествено вино, произведено в определен район, ще се означава с контролен номер. Този номер ще е уникална идентификация, която позволява проследяване и контрол на произведените партиди качествени вина и ще бъде гаранция за защита на потребителите и на автентичността на предлагания на пазара продукт.
Да декларират произведените количества вино и гроздова мъст от последната реколта, включително и количествата за семейна консумация, са задължени според промените в закона производителите на вино. Същото задължение имат и производителите на грозде, предназначено за вино и гроздова мъст, включително предназначени за семейна консумация. Декларациите ще се подават всяка година до 10 декември пред териториалните звена на Изпълнителната агенция по лозата и виното.
В лабораториите на агенцията се извършва физико-химичен и микробиологичен анализ на вина за утвърждаването им като качествени. В закона се дава специално определение за “пелин”. Такова наименование може да има ароматизирана напитка на основата на вино, която е произведена в България по специална технология, като в билковата смес при производството делът на билките от рода “пелин” да е не по-малко от 20 тегловни процента./mont-press.com