Взимат се проби от суровини и храни, използвани за приготвянето на кулинарната продукция за дните 23 и 24 юли
Във връзка с постъпил сигнал за проява на стомашно-чревни симптоми при деца в детска градина в град Варна, Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна предприе незабавни действия по извършване на епидемиологично проучване на място. Целта на проверката е установяване на евентуалния източник на оплакванията.
Инспектори извършват проследяване на постъпилите суровини и храни в кухненския блок на детското заведение. Храната за децата се приготвя на място от общинското предприятие „Ученическо и столово хранене“ ЕАД.
Взимат се проби от суровини и храни, използвани за приготвянето на кулинарната продукция за дните 23 и 24 юли. Взимат се смивове от кухненска и трапезна посуда, както и отривки от ръцете на персонала, имащ контакт с храната, предназначена за децата.
Изготвено е предписание за извършване на лабораторни изследвания на целия персонал на детското заведение за наличие на заразоносителство.
ОДБХ – Варна работи съвместно с Регионалната здравна инспекция – Варна и общинските структури. След излизане на резултатите от извършените проверки ще бъде предоставена допълнителна информация.