1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прибалтийските страни настояват ЕС да продължи подкрепата за Украйна

Прибалтийските страни настояват ЕС да продължи подкрепата за Украйна

В отворено писмо министрите подкрепят способността на Украйна да изнася селскостопански продукти за Европейския съюз и световните пазари

През изминалата година износът на селскостопански стоки от Украйна, а напоследък и от Русия, зае централно място в дискусиите около ситуацията в европейското земеделие. Това се посочва в отворено писмо, подписано от министрите на земеделието на прибалтийските държави членки на Европейския съюз.
 
В отвореното писмо министрите подкрепят способността на Украйна да изнася селскостопански продукти за Европейския съюз и световните пазари. Това е от решаващо значение за украинската икономика и за гарантиране на глобалната продоволствена сигурност. Освен това няколко държави от ЕС също разчитат на украинския внос за фураж за животни.
 
Промените в традиционните търговски потоци създават нова пазарна динамика, която е неизбежна в ситуация, в която в Европа отново има война посочват министрите. Те припомнят, че Европейският съюз е предприел няколко мерки в подкрепа на европейските фермери при променените обстоятелства, адаптира общата селскостопанска политика и се вслуша в опасенията на фермерите и производители на храни. В същото време е необходимо Съюзът да запази своя непоколебим ангажимент към Украйна, включително като й помогне да се доближи до ЕС чрез постепенното й интегриране в общия пазар. Държавите членки трябва да направят всичко по силите си, за да гарантират, че Украйна може да продължи да изнася своите селскостопански продукти, а на Русия трябва да се попречи отново да държи украинската храна като заложник, подчертават министрите на земеделието от шестте държави. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.