1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Приоритетите на Унгария в аграрния сектор

Приоритетите на Унгария в аграрния сектор

Селското стопанство в Европа е изправено пред редица предизвикателства

На 1 юли Унгария поема председателството на Съвета на Европейския съюз. На какво ще заложи Будапеща в аграрния сектор през шестте месеца до края на годината? От първите сведения за приоритетите на страната става ясно, че ще се набляга по-малко на "зелените" цели и повече на политика в интерес на фермерите.
 
На фокус ще бъде ролята на земеделските стопани като стожери за продоволствената сигурност на Европейския съюз, изтъкват от правителството на Виктор Орбан. Това означава, че аграрната политика ще се съсредоточи върху основната си цел, каквато е била в първите години на Съюза – осигуряването на достатъчно храна за европейците и "никога повече глад", каквото беше и първото мото на Общата селскостопанска политика.
В документ, разпространен от правителството, се казва, че дългосрочната продоволствена сигурност и хранителният суверенитет на Съюза трябва да бъдат сред основните цели на стратегическата автономност на държавите членки. Заставайки зад тези принципи, Унгария ще наблегне на защитата на фермерските семейства, които според нея са заплашени от изчезване.
 
Будапеща признава също така, че селското стопанство в Европа е изправено пред редица предизвикателства – предизвикани от климатичните промени метеорологични явления, все по-големи разходи, увеличаващ се внос от трети страни и прекалено строги правила за производството. Всичко това ограничава конкурентоспособността на сектора, смятат в Унгария.
 
И макар че новото европредседателство ще продължи да подкрепя устойчивостта в сектора, то ще се стреми да създаде "справедлив" баланс между стратегическите цели на Зелената сделка и един подходящ жизнен стандарт за фермерите.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.