1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Всички имат право на адекватна храна

Всички имат право на адекватна храна

Генералният директор на ФАО Ку Донгю призова да се поднови ангажиментът за изграждане на по-ефективни, по-приобщаващи, по-издръжливи и по-устойчиви хранително-вкусови системи, които могат да изхранват света

Светът отбеляза Деня на прехраната. По време на церемонията участниците подчертаха необходимостта от всеобщ достъп до достатъчно разнообразни, питателни и безопасни храни. Събитието се проведе на фона на нарастващо световно напрежение, конфликти и климатични шокове, които са сред факторите, допринасящи за предизвикателството пред стотици милиони хора по света, изправени пред глад и милиарди, които не могат да си позволят здравословна диета.  
 
Генералният директор на ФАО Ку Донгю призова да се поднови ангажиментът за изграждане на по-ефективни, по-приобщаващи, по-издръжливи и по-устойчиви хранително-вкусови системи, които могат да изхранват света. 
 
По думите му такива системи са необходими за подкрепа на дребни фермери, семейни стопанства и хора от малкия бизнес по веригата на стойността, които в много страни са от основно значение за предоставянето на питателни, разнообразни храни и за запазване на традиционните хранителни култури. С около 730 милиона души, изправени пред глад, и повече от 2,8 милиарда, които не могат да си позволят здравословна диета, генералният директор предупреди, че няма време за губене и трябва да се предприемат незабавни действия.
 
По време на церемонията той връчи и престижната награда на ФАО за постижения на Института за защита на растенията към Китайската академия за селскостопански науки за революционната им работа в борбата с есенния армейски червей в Азия. Световният ден на прехраната се празнува на 16 октомври всяка година в чест на основаването на ФАО на този ден през 1945-та.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.