1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. На 10 август откриват ловния сезон

На 10 август откриват ловния сезон

Обект на лов са пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

Откриването на новия ловен сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина е на 10.08.2024 г. (събота).

Ловуването да се извършва само с писмени разрешителни (по образец), издадени от директорите на ДГС/ДЛС за държавните ловностопански райони, специалистите по лова към юридическите лица сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци към ДГС, и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район.

Нормите за отсрел са както следва:

  •  пъдпъдък – до 15 бр.;
  •  гургулица – до 8 бр., а по линия на организирания ловен туризъм – до 24 броя. До откриването на ловния сезон е възможна промяна в ППЗЛОД, с която да бъде променена нормата за отстрел на гургулица.
  •  гривяк, гълъби, гугутка – до 10 бр.;
  •  горски бекас, обикновена бекасина - до 10 бр.;
  •  голяма белочела гъска – до 3 бр.;
  •  диви патици – обект на лов – до 5 бр.;
  •  фазани и токачки – до 2 бр.;
  •  яребици и кеклици – до 4 бр.;
  •  заек-до 1 бр.;
  •  катерица, ондатра и нутрия – до 4 бр.

Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч от чуждестранни ловци по линията на организирания туризъм се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район. Забранява се ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни.

Необходимо е се засили контролът срещу използването на забранени средства и методи за ловуване и да се спазват установените норми за ограничаване разпространението на АЧС по време на ловните излети, в т.ч. мерките за биосигурност и оповестяване за открити трупове на диви свине, както и надзор на заболяването птичи грип чрез редовно наблюдение за наличие на мъртви птици.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.