Устойчиво използване на странични продукти от горското стопанство
Устойчивото използване на странични продукти от горското стопанство може да доведе до разработването на нови вериги за създаване на стойност и бизнес модели, които са съобразени с нуждите на производителите и селските райони. Това осигурява диверсифицирани приходи, добавя стойност към продуктите и осигурява по-добра ефективност на ресурсите. Полският проект Acorn събира жълъди от естествена гора, горски район Яроцин, в Полша, които първоначално не са били добити. По време на проекта, който стартира през 2014 г., партньорите разработиха и внедриха технология за използване на жълъди като основа за алтернативни продукти без месо. С използването на тази технология се получава иновативна веганска съставка на базата на горчивата маса на жълъди, която ефективно се запазва.
Проектът е иницииран от Ярослав Житович, предприемач, който търси иновативни възможности за производство на готови вегански ястия. През последните години се наблюдава нарастващо търсене на вегански продукти и гамата от тези продукти се разширява. На пазара се въвеждат алтернативни суровини и това означава, че производителите на вегански продукти могат да предложат по-разнообразен избор на потребителите.
Партньорите от оперативната група искаха да използват жълъди като хранителна съставка и затова разработиха метод, базиран на вакуумно налягане. Масата, получена от жълъди, се разлага с помощта на вакуумна инфузия. Благодарение на нишестето, което се съдържа в жълъдите, преработената жълъдна маса е естествена технологична добавка със стабилизиращи и сгъстяващи свойства, когато се използва във вегански продукти.
Жълъдите винаги са били важен хранителен ресурс в човешката история, както и един от основните заместители на хранителните съставки по време на периоди на хранителни кризи. Но досега предимно сухи форми на жълъди са били използвани като съставка за потребителски продукти като кафе на зърна и брашно за хляб, тестени изделия или бисквити. Използването на жълъди може да се приложи по-широко благодарение на сгъстяващата структура на преработените жълъди, например като основа за супа. В допълнение, голямото количество нишесте обогатява хранителната стойност на хранителните продукти, което го прави сравнимо с това на зърнените култури. Освен това партньорите по проекта създадоха метод за запазване на жълъдната маса в лабораторни условия и за оценка на нейното качество в продължение на шест месеца съхранение.
Жълъдите остават скъпа суровина поради факта, че са податливи на насекоми и гъбички. В бъдеще полските партньори по проекта Acorn се надяват да проучат дали би било възможно да се използват и други горски ядки за производство на хранителни продукти за създаване на алтернативен източник на доходи.