И още: Мискантусът - култура с индустриално приложение
Геномиката и икономиката в млечното говедовъдство – темата, на която наскоро беше посветен семинар в Тракийския университет в Стара Загора. Животновъдите показаха силен интерес към тънкостите на американския опит за геномна селекция, приложима и за страната технология. Представяме ви оценката на възпитаник на Тракийския университет и дългогодишен консултант по млечно говедовъдство в чужбина.
Каква е ветеринаро-медицинската рутина в голяма свинеферма със затворен цикъл на производство на месни деликатеси? Какви са мерките за здравеопазване на животните и какво трябва да съобразяват гледачи и стопани предвид климатичните промени? От какво зависи качеството на месото? Отговорите на тези въпроси дава ветеринар Чолаков, работещ с 2200 свине край Сливен.
Средният добив на дини за 2024 г. е 23 064 кг/ха, като засадените реколтирани площи са 5 330 ха. Традициято по отглеждане на тази култура тече в гените на Петър Проданов, амбициозен производител на 38 години, стопанисващ 25 дка край Пловдив.
„Това растение е по-добра алтернатива от пролетниците и зърното“, казва немецът Юрген Айзеле за мискантуса. Той го отглежда край Видин на площ от 900 дка. Приложим е в много индустрии и притежава свойства като биоразградимост и антисептичност. Проблемът е липсата на интерес от земеделският бранш. Повече за ползотворната култура, разказваме във видеото.
Повече по тези теми гледайте в предаването АГРОФОРУМ – премиера в събота на 11 октомври от 07:30 часа само по АГРО ТВ.