1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Дания ще облага животновъдството за вредни емисии

Дания ще облага животновъдството за вредни емисии

След дълги преговори центристкото правителство в Копенхаген постигна компромис с фермерите

Данък върху емисиите на въглероден диоксид от животновъдството смята да въведе правителството на Дания. Страната е голям износител на свинско месо и млечни продукти, а новият налог трябва да влезе в сила през 2030 година.
 
Това ще направи скандинавската страна първата в света с такъв данък. Той беше предложен за първи път през февруари, за да може Дания да постигне намаляване на емисиите на парникови газове със 70 процента до 2030 година.
След дълги преговори центристкото правителство в Копенхаген постигна компромис с фермерите, промишлеността, профсъюзите и екологичните групи относно политиката, свързана със селското стопанство, което е най-големият източник на емисии на въглероден диоксид в страната. Въпреки че подлежи на одобрение от парламента, политически експерти очакват законопроектът да бъде приет след широк консенсус.
 
Предвижда се през 2030 година животновъдите да плащат по 300 крони или 40 евро на тон въглероден диоксид, като до 2035-та ставката ще нарасне до 750 крони. Стопаните ще имат право на приспадане на данъка върху дохода от 60 на сто, което означава, че действителната цена на тон ще започне от 120 крони и ще се увеличи до 300 крони през 2035 година, докато субсидиите ще бъдат предоставени за подпомагане на корекциите в селскостопанските дейности.
Данъкът може да вдигне цената на говеждата кайма с около 2 крони на килограм, изчисляват от министерството на икономиката. В момента килограм кайма се продава за около 70 крони.
 
Въпреки че датските фермери изразиха опасения, че целите на страната в областта на климата могат да ги принудят да намалят производството и да съкратят работни места, те заявиха, че компромисът прави възможно поддържането на бизнеса им. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.