Националната седмица на достъпа до добра храна се провежда от 16 до 24 октомври 2024 г. за седми път
Министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков вдигна „Зелен картон” за подкрепа на иницитиативите в рамките на Седмата национална седмица на Достъпа до добра храна заедно с ученици от професионалните гимназии по туризъм от Габрово и Велико Търново. Флашмобът се случи по време на изложение на професиите в Габрово, на което ученици от региона демонстрираха умения по професиите, които изучават.
Националната седмица на достъпа до добра храна се провежда от 16 до 24 октомври 2024 г. за седми път. Партньори от цялата страна провеждат инициативи, насочени към по-доброто разбиране на необходимостта от устойчиви политики за устойчивост на хранителните вериги, значението на професиите в отглеждането и производството на храни, както и на приготовлението, консумация и изхвърлянето на храна. Символът на седмицата е „Зелен картон“.
По-рано днес проф. Цоков откри форум на тема „Секторен подход в професионалното образование и обучение: същност на реформите за развитие на уменията“, който се проведе в Националния музей на образованието в Габрово. Събитието е по проект BG05SFPR001-3.001-0001 „Модернизиране на професионалното образование и обучение“, финансиран от Програма „Образование“ 2021-2027, съфинансиран от Европейския съюз.
инж. Живка Георгиева, инициатор на кампанията „Достъп до добра храна“ и председател на организационния комитет е член на Секторния съвет за уменията по проекта в областта на хранителните технологии. Малинка Маринова, председател на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство (АУРХ) и д-р Христо Христозов, секретар на организационния комитет на „Достъп до добра храна“ са членове на Секторен съвет за умения в областта на туризма.
„Проектът за модернизация на професионалното образование допринася за промени в развитието на професионалното образование в по-голяма практическа насоченост. Спомага за създаването на партньорства и надграждане на умения, необходими за бъдеща реализация на пазара на труда“, сподели Малинка Маринова, директор на Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в Плевен и председател на АУРХ.
Заедно с Министерство на земеделието и храните, Министерство на образованието и науката е патрон на кампанията „Достъп до добра храна‘2024“.
Кулминацията на Националната седмица на достъпа до добра храна‘2024 ще бъде на 23-24 октомври 2024, когато ще се проведе десето юбилейно издание на конференцията „Достъп до добра храна“ в парк хотел „Витоша“ в София.
По време на форума ще бъдат обсъдени предизвикателства пред сигурността на хранителните системи и устойчивостта на продоволствените политики. Ще бъдат представени новите професии в областта на хранителните технологии и ресторантьорството. Добри практики в предоставянето на услуги за училищно и детско хранене. Ще бъде обсъден публичният образ на храната и социалното и икономическо въздействие на кулинарния туризъм.
ДОСТЪП ДО ДОБРА ХРАНА е инициатива на Фондация „Българска месна традиция” от 2007 г., която е създадена за изследване, формиране, подпомагане и застъпничество на политики за съхраняване и развитие на българската месна традиция. В 2014 г към инициативата се присъединяват сдружение „Устойчиво общество“, Граждански институт и Дружество Европейско право. От 2015 партньор на инициативата е и Евро-Ток България - неразделна част от Евро-Ток Интернационал, която е официален консултант на Европейската комисия в областта на храните. В 2016 към инициатива се присъединява движението ХРАНКООП. През 2017г. с цел фокус върху хранителната грамотност на децата към инициативата се приобщава фондация „ЕкоЦентрик“. През 2018 г. като партньор се включва и Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство – първата и най-голяма организация на образователни институции в областта на туризма и общественото хранене в България.