1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Плиоцен парк ще отвори врати край Дорково към края на 2012 г.

Плиоцен парк ще отвори врати край Дорково към края на 2012 г.

Снимка:

Изгубеният свят на мастодонтите е на път отново да възкръсне

Изгубеният свят на мастодонтите е на път отново да възкръсне. Само че не в поредната холивудска продукция, наситена със страховити зрелища и задъхан екшън. Любителите на приключенията ще могат да изживеят уникално пътешествие, като се „телепортират” с 5 млн. години назад в епохата на късния Плиоцен. Атракцията ще се предлага в околностите на родопското село Дорково, където ще бъде изграден уникален за тази част на Европа музей – Плиоцен парк.

За разлика от научно – фантастичния трилър „Джурасик парк”, чието действие се развива през Юрския период или преди 200 милиона години, светът, който ще оживее в парка край Дорково е „по-млад” – едва на 5 млн. години. Оттогава датират находките, открити в праисторическото гробище в близост до селището. През 80-те години на миналия век в района пристига първата експедиция от български и френски учени, водени от световноизвестния палеонтолог Ерве Тома – зам.-директор на „Колеж дьо Франс”, цитиран от БНР.

На не повече от 60 см под земята учените се натъкват на поразителни находки. Пред смаяните им погледи изникват останки на отдавна заличени от историята животни, чиито огромни бивни, кътници и части от скелети лежали необезпокоени от превратностите на хилядолетията под хорските ниви. Впрочем, местността неслучайно се нарича „Кокалите”! Жителите на съседните села са свикнали да вадят странни животински кости, докато обработват земята си.

В продължение на 3 години българо-френската експедиция проучва щателно района и стига до извода, че това е най-богатото палеонтологическо находище от късния Плиоцен в цяла Европа. Част от находките са изпратени във Франция, за да бъдат реставрирани и консервирани, след което са върнати обратно у нас. „В района са намерени кости от над 30 вида праисторически животни” – обяснява Свилен Топчиев – ръководител на проекта за изграждане на палеонтологичен музей край Дорково.

Останките от мастодонти, древни видове маймуни, лъвове, саблезъби тигри, мечки, трипръсти коне хипариони и други съвременници на Плиоцена, допълват представите ни за епохата, когато на Земята се появяват и първите хоминиди – австралопитеките. По това време климатът в тази част на Стария континент не е бил умерено континентален, както сега, а субтропичен. „Това обяснява защо намерените кости са на топлолюбиви животни”, казва Свилен Топчиев.

„Това място е било разлив на река – сегашната р. Мътница, която по време на сухите периоди е пресъхвала, а по време на дъждовните периоди е имала много големи разливи. През един от тези сухи периоди голяма част от животните са измрели, а когато реката потекла отново, силното течение ги отнесло в един от ръкавите на реката край с. Дорково и там те останали запечатани между 3 слоя глина, образувайки праисторическо гробище”, разказва Свилен Топчиев.

Плиоцен парк ще отвори врати край Дорково към края на 2012 г. Тогава всеки ще може, макар и бегло, да надникне в необозримото минало, когато по тези земи са бродели нашите предшественици – австралопитеките. В праисторическия парк ще бъдат изложени реставрираните във Франция находки от древни животни, ще се пускат научно-популярни филми на видео, а озвучителна техника ще възпроизвежда звуците на дивите зверове, населявали тази част на света преди милиони години. Туристите ще се разхождат сред екзотична растителност и ще се дивят на чудни природни картини.

„Идеята на учените, още от времето, когато са намерили находките, е да се направи възстановка и по идея на т. нар. Джурасик парк, тук да се създаде Плиоценски парк Дорково – разказва Свилен Топчиев. – Да видим как тези животински видове, някои от които вече са изчезнали, се вписват в средата, в която те са се разпространявали. Да се покаже възстановка на субтропична растителност с разлив на реката и с видове, една част от които вече ги няма тук, както и един от мастодонтите от рода ананкус арвернензис в реални размери. Това няма да бъде обикновен музей, а ще бъде диорама – т.е. възстановка на дадено място.”

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.