1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. “Зелените решения от България”: Провежда се първото национално проучване на зелените герои

“Зелените решения от България”: Провежда се първото национално проучване на зелените герои

Развитието на зелените иновации са един от ключовите елементи за успеха на зелената трансформация и декарбонизацията на Европа

До 31 май 2024 продължава първото национално проучване на зелените герои - “Зелените решения от България”.
Всички, които попълнят въпросника към изследването, имат възможност да спечелят специални награди, които ще допринесат за развитието на зелените проекти в България. 
Въпросникът може да бъде достъпен тук - https://bit.ly/зелени_решения_2024.

  • За Проучването:

Проучването цели да подпомогне средата за развитие на зелените проекти, като изследва техните предизвикателства и техния потенциал.  “Зелените решения от България 2024” обхваща ключовите групи за успешната зелена трансформация на България - зелени стартъпи, научни проекти, създаващи иновативни зелени решения, зелени граждански организации, както и зелени енергийни проекти (стартъпи, научи проекти, неправителствени организации). 

Представителите на тези групи, могат да попълнят въпросника към изследването - линк тук

Резултатите от въпросника ще бъдат обобщени в Доклад, който ще покаже за първи път състоянието на зелените проекти у нас и ще препоръча мерки за подобряване на средата. “Зелени решения от България 2024” се осъществява от MOVE.BG в партньорство с Министерство на енергетиката.

  • За Наградите:

Наградите са разделени по категории участници в изследването.

За граждански инициативи:

За стартъпи:

  • Менторска среща със Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, Стоян Недин или Макс Гурвиц от Vitosha Venture Partners
  • Възможност за представяне на проект на Pitch-to-pitch вечер в NETWORKING Premium Coworking Spaces

За научни проекти:

  • Вечен абонамент или интервю за дейността ти в Българска наука 
  • Билети за есенния форум на Ratio

За попълване на въпросника към изследването: линк тук.

·        Защо е необходимо изследването?

Развитието на зелените иновации са един от ключовите елементи за успеха на зелената трансформация и декарбонизацията на Европа и затова те са интегрална част от дългосрочната програма за развитие на ЕС - Европейският зелен пакт (Зелената сделка), и от основните инициативи за постигането на целите на Зелената сделка - като Енергийният съюз, “Хоризонт Европа”, Next GennerationEU и RePowerEU. Иновациите и научните изследвания подпомагат извършването на необходимите реформи, въвеждането на решения за подпомагане на зеления преход и намаляването на риска, съпътстващ сериозни социални промени като зелената трансформация. 

  • Къде е България?

България е на последно място по навлизането на зелени иновации в бизнеса, обществото и държавната администрация, показват данните на Еврокомисията. Едно от сериозните предизвикателства, които възпрепятства вземането на мерки за обръщането на тази тенденция, е липсата на данни. За да могат зелените решения да бъдат успешно прилагани в бизнеса, обществото и държавната администрация - първа стъпка е да знаем кои са тези решения.

У нас все още няма цялостна и систематизирана информация за зелените проекти - какви решения предлагат, какви предизвикателства срещат и какви са техните възможности за развитие. Липсата на данни възпрепятства разгръщането на потенциала на зелените проекти и на предприемането на необходимите политики за подобряване на средата. 

Липсата на данни е сериозно предизвикателство и пред една от основните сфери на зелената трансформация - енергийният преход, от чийто успех в голяма степен зависи декарбонизацията на България. Затова и Европейската комисия препоръчва на страната ни да проучи потенциала за развитие на зелени енергийни проекти, за да може да използва потенциала на техните решения за успеха на енергийния преход.

За попълване на въпросника към изследването: линк тук - https://bit.ly/зелени_решения_2024 .

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.