1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Бубите са нещо далеч по-реално от билките

Бубите са нещо далеч по-реално от билките

 

До края на 2004 година трябва да бъдат подписани споразумителните договори с потенциалните бубохранители в страната. Това е и срокът, в който ще се определят количествата посадъчен материал от черници за залесяване. За него ще се използва нов вид българска черница. Тя представлява храст, който е създаден във Врачанския научен институт по бубарство. Листната му маса е няколко пъти по-вече и съдържа по-голям процент белтъчини.
 
Идеята е да се обединят малки и средни производства според Милка Димитрова - председател на борда на директорите на фабрика "Дунавска коприна"-Русе. В организацията активно участва и Съюзът на бубохранителите, който е изготвил предложения до земеделското и икономическото министерство.
 
Със социалното министерство вече се завършва проект за насърчаване на бубарството в Северозападна България, където някога е бил центърът на отглеждане на буби в страната.
 
По проекта се предвижда да бъдат раздадени до 15 хиляди кутии в края на април идната година. В началото на май 2005 год. ще бъде организирано производството на технологичното оборудване за домакинствата, които ще отглеждат бубите по корейски стандарт.
 
Пилотната ферма за буби ще бъде изградена във Враца изцяло с финансиране от Съюза на бубарите в Южна Корея. Производството на пашкули ще бъде субсидирано с 1,50 лева на килограм. За изкупуване ще бъдат създадени 4 пункта със сушилни в страната.
 
Сметките показват, че едно семейство годишно може да печели от отглеждане на буби средно около 4500 лева годишно. Тази печалба е гарантирана, ако семейството произведе 600 килограма пашкули за един сезон. А производственият сезон е от май до август.
 
Нужни са пет декара земя за черничевите насаждения и поне 8-10 квадратни метра закрито помещение. Неофициално допитване да безработни и хора с ниски доходи в Монтана показва, че много семейства разполагат както със земя, така и с помещения за отглеждане на буби.
 
Макар и в напреднала възраст, има и доста хора с опит в отглеждането на буби. Това навежда на мисълта, че с малко капитали може да се създаде един сериозен поминък за хората, който ще върне славата на родната коприна на световния пазар./mont-press.com
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.