1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изкупуват жито и ечемик на безценица

Изкупуват жито и ечемик на безценица

 

Далеч под себестойността на зърното се продава в момента пшеницата и ечемика в земеделските кооперации във великотърновска област, алармира вчера Дойка Петрова, председател на областния съюз на ЗК. За килограм пшеница почти навсякъде се предлага цена под 14 ст., а за ечемика изкупната цена е паднала под 10 ст. Само една кооперация е успяла още в началото на изкупната кампания да изтъргува житото си по 16 ст. /кг. Друга ЗК в община Полски Тръмбеш се е издължила директно на кредитора си с 1000 тона жито. 

Складовете са пълни със зърно, тъй като реколтата през тази година е много добра, но повечето от кооперациите са заборчлели към частни лица и предприемачи и сега са принудени да продават на безценица, за да връщат кредитите, коментира Петрова.

Регионът ни няма достъп до износ на зърнена продукция, тъй като прекупвачите си приспадат транспорта, коментира още Петрова.

Тя прогнозира излишъци от нереализиран ечемик, фалит на някои кооперации, както и недостиг на средства за есенната сеитба. Друг тревожен факт е, липсата на складова база за слънчогледа, който всеки момент ще бъде прибран. А маслодайната култура не може да стои повече от две седмици на открито, тъй като се преовлажнява./econ.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.