1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изнасяме за първи път пшеница за Европа

Изнасяме за първи път пшеница за Европа

 

Българско жито може да се изнася за европейския пазар. За първи път има заявен интерес към наша пшеница от Италия, Испания, Франция и Португалия. Досега родно зърно е пътувало само за страни от арабския свят, където е използвано за производство на питки.

Европейският пазар е много взискателен по отношение на качеството, а интересът показва, че тазгодишната реколта е много добра, обясниха експерти. Евентуален износ ще вдигне цената на пшеницата, прогнозират стопани. В момента житото от новата реколта се изкупува на цени 140-160 лв. в Добруджа.

Пазарът обаче е замрял, защото производителите искат 200 лв. за тон. Очаква се и обещаната от земеделския министър Мехмед Дикме намеса на "Държавен резерв" на пазара. Вече са ожънати 97% от площите с пшеница в Добричка област, или 1,042 179 дка, съобщи инж. Десислава Иванова от Областната земеделска служба.

Средните добиви от 447 кг/дка са рекордни за последните 7 години. В хамбарите са прибрани 454 200 т. На места добивите са стигнали и до 700 кг/дка./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.