1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Краставиците скачат 300% от границата до сергията

Краставиците скачат 300% от границата до сергията

Куфарни търговци всеки ден внасят незаконно тонове зеленчук от Турция

 

Десетина дни след като отпадна забраната за пешеходното преминаване през турско-българската граница, наложена от Турция през лятото, югоизточната ни съседка отново пусна бариерата за пешеходци. Причина за повторната забрана е активизиралата се отново куфарна търговия между ГКПП-Капитан Андреево и ГКПП-Капъ куле.

В дните преди Коледа и Нова година се развихря контрабандата на краставици. Ежедневно у нас влизат тонове от тях въпреки наложените мерки за затягане на контрола. Новата тактика е малки количества краставици, разпределени между куфарни търговци, които ги пренасят на българска територия. След това стоката заминава за вътрешността на страната.

Куфарната търговия с краставици и корнишони беше хит и в началото на тази пролет. Тогава от българската митница обявиха, че държавата губи от нелегалния им пренос около 30 хиляди лв. месечно. По-късно шефът на Агенция "Митници" Асен Асенов се похвали, че има разработена стратегия за овладяване на практиката с незаконния пренос на стоки и съвсем скоро тя ще бъде ликвидирана.

Декемврийското активиране на пешите търговци обаче опроверга думите му. Армията от куфарни търговци транспортира всекидневно партиди от по 50-60 кг които влизат у нас без дължимото мито. Количеството, което митническите екипи конфискува на ден, достига 1-2 тона. Незаконната стока се предава на службата за фитосанитеран контрол за унищожаване.

Митническата ставка на корнишоните и краставиците през зимните месеци е 80% плюс 378 евро за тон. При това положение 1 кг краставици следва да бъдат обмитени на границата с 1,40 лв. Никой от търговците обаче не иска да плаща тези високи мита. Не се спазва и изискването за представяне на сертификат за внасяната стока.

Драстичните мита, въведени с цел да спрат вноса на зеленчуци от Турция, страните от Близкия изток и Македония и по този начин да защитят родното производство, принудиха акулите в бизнеса да променят тактиката. Сега вносът се разпределя на малки пратки между куфарните търговци още на турска територия. След успешното прехвърляне през българската граница стоката се събира на определено място и тръгва към вътрешния пазар.

За всеки килограм, внесен без мито, трафикантите получават по 0,40 лв. За повечето от тях печалбата от незаконния пренос е основен доход. Процъфтяващият бизнес с куфарната търговия на корнишоните в момента е довел в пограничните села край Турско хора от цяла България. В селата Генералово, Капитан Андреево и Чернодъб, които са в непосредствена близост до Турция, почти няма свободна къща. В региона масово се наемат квартири от куфарни търговци, дошли от Сливенско и Шуменско. Селата около Свиленград се спрягат като изходна база на куфарната търговия у нас./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.