1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Ниски цени на зърното, но рекордна реколта

Ниски цени на зърното, но рекордна реколта

 

Рекордна зърнена реколта прогнозират специалистите. Те очакват тя да е над 3.5 млн. тона, прогнозират специалистите. Досега са прибрани 95% от зърното. За сравнение през миналата година реколтата бе едва 1.9 млн тона жито.

Цената тази година обаче ще е далеч от рекордните стойности от есента на 2003 г., смятат експерти. Тя ще се движи на нива от 140-150 лева на тон без ДДС. Износът едва ли ще облекчи вътрешния пазар поради силната конкуренция от руско и украинско жито, което се предлага за 95 щатски долара на тон.

Земеделски кооперации от Врачанско вече поискаха намеса на държавата на зърнения пазар. Според тях, ако цената е по-ниска от 200 лева на тон без ДДС, производителите ще са на загуба. В момента прекупвачи и търговци предлагат цени от 130 лева на тон, докато производствените разходи са около 170 лева на тон, твърдят зърнопроизводителите.

На Софийската стокова борса за последните седем дни офертите "купува" са паднали с 10 лева на тон и в момента са за 145 лева без ДДС, но и при тези равнища няма интерес от страна на купувачи./investor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.