1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Радиационното заразяване на храни в Япония е по-сериозно, предупреждава френски експерт

Радиационното заразяване на храни в Япония е по-сериозно, предупреждава френски експерт

Активност от 54 000 бекерела на килограм е отчетена в зеле, отглеждано на 100 километра южно от централата "Фукушима 1"

Радиационното заразяване на храни в Япония е по-сериозно, отколкото твърдят властите, пише френският в. "Фигаро", като се позовава на експерта от френския Институт за радиационна защита и ядрена сигурност Дидие Шампион. Освен това са заразени храни на по-голяма площ, отколкото се предполагаше, допълва експертът.

През уикенда беше съобщено за наличието на нива на радиоактивен йод 131 и цезий 137 в спанак, мляко и чешмяна вода в префектури в района на централата "Фукушима 1", аварирала при катастрофалното земетресение и цунами от 11 март, пише БТА.

"Активност от 54 000 бекерела на килограм е отчетена в зеле, отглеждано на 100 километра южно от централата, а това е много", казва френският експерт. Той подчертава, че равнището на радиационното заразяване надхвърля пет пъти регистрираната радиация в салати, отглеждани във Франция след катастрофата в Чернобил през 1986 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.