1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Търговията в Париж днес започва на червено

Търговията в Париж днес започва на червено

Борсата в Чикаго и днес почива

Въпреки че нямаше подкрепата на борсата в Чикаго, вчера Париж приключи на зелено, макар и със значително по-малки обороти. Засилват се сигналите, че в западна Европа реколтата от пшеница ще бъде по-слаба от миналогодишната, както показват и първите съобщения от Франция. В Унгария и Словакия протеинът в хлебното зърно е под очакванията, докато румънските стойности изненадват положително. Това би могло да помогне на северната ни съседка да увеличи износа си през новия сезон. Така в четвъртък европейската пшеница записа плюс 2 евро и 25 до 225,50 за тон, а царевицата добави евро и 75 до 211. Рапицата отново премина границата от 500 евро, добавяйки 50 цента до 500 и 50 за тон. Очертава се сравнително слаба реколта, макар че жътвата все още не е започната навсякъде и данните засега са несигурни.
 
Въпреки че борсата в Чикаго вчера не работеше, извънборсова търговия все пак имаше. При нея пшеницата загуби 7 цента и половина до 573,50 за бушел, а царевицата поевтиня с 3 цента и ¼ до 404,75. Единствено соята остана на зелено, записвайки плюс 8 цента и половина до 1158,75 за бушел. Заради националния празник на САЩ днес предборсова търговия в Чикаго няма, борсата отваря чак довечера българско време. 
 
Търговията в Париж днес започва на червено. Септемврийските доставки на пшеницата губят 50 цента до 225 евро за тон, а царевицата от августовския контракт поевтинява с 25 цента до 210,75. Августовската рапица също не успява да се задържи над чертата и по обяд се продава на 499 евро за тон, което е минус евро и 75.
 
На селскостопанската борса в Ешборн за един тон обезмаслено сухо мляко от августовските доставки се искат 2520 евро, един тон масло с доставка през същия месец се предлага на 6750 евро, а цената на 100 килограма ноемврийски картофи за преработка е все така 17,50 евро. 
 
Цените на петрола днес се движат около нулата. Американският суров нефт поскъпва със 7 цента до 83,95 долара за барел, а сортът Брент се продава за 87,34 долара, отчитайки минус 9 цента. По обяд природният газ на нидерландската виртуална борса TTF струва 33 евро и 33 цента за мегаватчас, което е минус 14 евроцента.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.