То се налага заради кредитната и лизингова задлъжнялост на хлебарите.
До края на годината хлябът ще поскъпне с 15-20 на сто, съобщи председателят на федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев. Той бе в Монтана, за да участва в VI Национален събор на хляба. Според Людиев повишаването на цените ще бъде плавно. То се налага заради кредитната и лизингова задлъжнялост на хлебарите. 90 на сто от производителите ползват големи заеми, за да приведат производствата си в синхрон с европейските стандарти. До края на 2006 година всички пекари в България трябва да са въвели стандарта за качество на Европейския съюз. Само по този начин производствата им ще оцелеят след влизането на страната ни в ЕС, категоричен бе председателят на браншовата организация на хлебарите в България. Според шефа на федерацията в Монтана Костадин Георгиев насъщния за жителите на града няма да поскъпва. Според Георгиев местните производители на хляб са започнали отдавна да преструктурират производствата си. Националният събор на хляба в града на Огоста събра производители на хляб и торти от цяла България. 30 фирми представиха различни видове хляб. Статистиката сочи, че българите са единствената нация в Европа, която предпочита да слага на трапезата си бял хляб, въпреки предупрежденията на специалисти, че това е нездравословно./"Конкурент", Враца



