1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Цивилизовано изкупуване на слънчогледа

Цивилизовано изкупуване на слънчогледа

Цената е 340 лева за тон без ДДС. Допълнително ще има и 5 лева на тон бонификация за чисто семе

 

След проблема със срива на цените на пшеницата у нас и на международните пазари активизирането на експортното търсене е на път да стабилизира цените по света и у нас. И в същото време за родните земеделски производители се задава ново предизвикателство - реализацията на семето от маслодаен слънчоглед. И докато всички търговци изчакват и не смеят да говорят за изкупни цени, световната фирма-преработвател, собственик на завода "Калиакра" в Добрич, вече избра другия подход към производителя и обещава за всеки индивидуален договор.

Цената е 340 лева за тон без ДДС. Допълнително ще има и 5 лева на тон бонификация за чисто семе. Цената е начална, но ще се променя в зависимост от търсенето и предлагането на пазара. Това е обявено в края на миналата седмица на среща в Добрич, организирана от компанията "Бунге" за фермерите от страната. И земеделски производители от Монтанско са присъствали на тази среща и твърдят, че са впечатлени от този подход и са доволни от предложената стойност като начало, други казват, че са имали очакване за начало на изкупуването с 360 лева за тон без ДДС.

Представителите на "Бунге" са заявили, че смятат да покажат, че и занапред ще бъдат надежден партньор за производителите, искат трайни взаимоотношения и всяка година ще работят по този начин. Те няколко пъти са наблегнели пред фермерите, че цената е начало и ще се променя в зависимост от търсенето и предлагането на пазара. Компанията е уверила, че с всеки производител ще се сключва индивидуален договор, в който ще бъдат определени конкретните условия. Целта на срещата на "Бунге" като световен лидер в преработката на маслодайни семена и продажби на бутилирани растителни масла е била да запознае фермерите с целите и плановете си за страната и да обяви началото на изкупната кампания. След срещата производителите ще решават как да се договарят и какво ще запишат в своите индивидуални анекси.

Във връзка с това местните производители се питат кога от "Растма май"-Бойчиновци ще благоволят да организират подобно събитие./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.