1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Високите цени на кафето и какаото стимулират алтернативни суровини

Високите цени на кафето и какаото стимулират алтернативни суровини

Прогнозите са, че до 2050 година търсенето на кафе може да се утрои

С нарастването на цените на кафето и какаото на световните пазари алтернативните продукти на зърнена основа набират сила, за да продължат да задоволяват нарастващото търсене в Европа. Поскъпването на тези две суровини се дължи основно на климатичните промени в регионите на производство на какао, като Гана и Кот д'Ивоар и на кафе като Бразилия.
 
Доскоро един тон какао се търгуваше за 2 до 3 хиляди евро, но през последните година-две цената рязко скочи и в момента е над 10 000. Същото се отнася и за кафето. Сортът Арабика, най-разпространеното кафе в света, в момента струва 3 евро и 20 за 450 грама, което е с почти 70% повече, отколкото в началото на миналата година. Прогнозите са, че до 2050 година търсенето на кафе може да се утрои, а общият пазар на кафе възлиза на 46 милиарда евро, като годишно в света се произвеждат не по-малко от 9,5 милиона тона.
 
Същевременно световният пазар на заместители на кафето, чиято стойност през 2023 година беше 13,6 милиарда евро, се очаква до 2032 да нараства годишно с над 4,7 на сто. В Европейския съюз алтернативи на кафето се продават вече няколко години. Сред най-популярните е разтворимият ечемик, предпочитан от хора, които искат да намалят приема на кофеин.
Шоколадът без какао обаче е сравнително нов. Във Франция вече има малка компания, която прави шоколад, като използва прах от печен малцов ечемик, и въпреки че вкусът му не е точно като на традиционното какао, той може да се използва за приготвяне на всякакви рецепти на шоколадова основа. В Германия също има фирма, която произвежда имитация на шоколад, като вместо какао ползва слънчогледови семена или печени фурми. Двете предприятия правят общо по 3 хиляди тона на година. За сравнение, всяка година в Европа се консумират 40 милиона тона шоколад на какаова основа.
 
Що се отнася до наименованието на алтернативните продукти, разпоредбите на ЕС са ясни: всичко, което се предлага  на пазара като "кафе", трябва да съдържа кафеени зърна, докато в "шоколада" трябва да има поне 95% какаово масло. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.