1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Агроминистерството ще регистрира цените на яйцата

Агроминистерството ще регистрира цените на яйцата

Отпада третият клас при окачествяването на птичите продукти

 

Министерството на земеделието и горите ще поддържа информационна система със средните цени на яйцата. Данните ще се изпращат всяка седмица от пакетиращите центрове в страната и ще служат за маркетинговите анализи, които ведомството ще прави. Това е записано в новата наредба за изискванията за предлагане на пазара на кокоши яйца за консумация, обнародвана в последния Държавен вестник.

Яйцата ще се окачествяват само в класове А и Б, като третият клас С отпада. В първия клас се включват само пресните яйца екстра качество, а във втория - охладените.

Старата наредба от 2001 г. разпределяше пресните продукти в А и Б клас, като вторият включва охладените и консервираните. Според големината си те задължително се маркират в четирите категории - XL - много големи, L - големи, M - средни и S - малки.

Пакетирането и окачествяването на яйцата ще става в специални центрове, одобрени от Националната ветеринарномеицинска сляжба, гласи още новата наредба. Помещенията трябва да са проветриви, обширни, да нямат химични дразнители, които да вредят на продуктите, да имат точни везни за мерене на продуктите и др. Партидите задължително се пращат за пакетиране до втория ден от снасянето на яйцата. Обработката става само в хладни помещения, където се поддържа максимална температура от 18 градуса. Охладените яйца обаче трябва да се съхраняват при температура от нула до плюс 4 градуса.

Яйцата от клас А по никакъв начин не трябва да се обработват, дори да се мият. Забранено е в тези партиди да се транспортират яйца за инкубатори или строшени, пише още наредбата.

След като продукцията се маркира, се опакова в големи или малки опаковки. Върху етикетите задължително се записва дали яйцата са от кокошки, отглеждани на открито, или е използван подов или клетъчен начин на отглеждане.

Върху пресните яйца задължително се поставя бял етикет с черен надпис на производител, големина и др. означения.

Продуктите, които не отговарят на клас А, се означават с жълт етикет. Към тях се включват още яйцата втори клас или преокачествените от първи клас. Върху опаковката задължително трябва да има и крайна дата за годността им.

Маркировката не е задължителна при доставки на яйца за сладкарски цехове и други преработвателни предприятия.

За по-лесния контрол производителите на яйца водят дневници, в които се записва подробна информация за отглеждането на кокошките-носачки, датата на зареждане, възрастта им и произведените дневни количества. Тези данни се съхраняват поне 6 месеца. Подобни отчети водят и изкупвачите на стоковите борси. В тях се записват количествата и датите на изкупуване и продажба./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.