1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. До края на 2006 г. системата "Хасъп" трябва да покрие хранително-вкусовата промишленост

До края на 2006 г. системата "Хасъп" трябва да покрие хранително-вкусовата промишленост

До 3-4 юни т.г. Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ ще трябва да провери всичките 104 млекопреработвателни фирми, които кандидатстват за отпускане на средства за въвеждане на системата за контрол на храните "Хасъп".

 

До 3-4 юни т.г. Националната ветеринарномедицинска служба /НВМС/ ще трябва да провери всичките 104 млекопреработвателни фирми, които кандидатстват за отпускане на средства за въвеждане на системата за контрол на храните "Хасъп".

Това е съобщил за БТА Михаил Велков, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България /АМБ/. Той участва в Международния симпозиум за българското кисело мляко, който събра от 25 до 27 май в хотел Шератон учени от Япония, Китай, Франция, Италия, Русия, Холандия, Македония и други страни.

До края на следващата година системата "Хасъп" трябва задължително да бъде въведена във всички фирми от хранително-вкусовата промишленост, като за преработващите месо срокът е краят на 2005 г.

За въвеждането на "Хасъп" във всички млекопреработвателни предприятия Министерството на икономиката е отпуснало 1 милион лева, каза Велков. С тези средства ще се покриват 50 процента от разходите, които предприятията ще направят за въвеждането й.

Според председателя на АМБ част от кандидатстващите 104 фирми в бранша вероятно ще отпаднат поради липса на готовност. След това одобряване ще се премине към конкретното разработване на план за прилагането на Хасъп системата, уточни Михаил Велков.

Въвеждането на системата за контрол върху технологичния процес с определяне на критичните точки и контрол на параметрите на тези критичните точки, известна като "Хасъп", е важно изискване пред млекопреработвателите, подчерта специалистът. Освен, че до края на 2006 г. съгласно Закона за храните всички предприятия, които останат да работят в бранша трябва да въведат тази система, тя има за цел да осигури на консуматорите здравословни и сигурни храни и проследяемост на процеса на производството. Системата ще позволи при евентуалното възникване на инцидент да се проследи от кое предприятие, от коя партида и дори от коя ферма идва този продукт, обясни Велков.

"Приключващият днес форум за киселото мляко е един от форумите с много голямо национално, бих казал с патриотично значение, защото се разглеждат въпросите за Лактобацилос булгарикус, бацилът, който от 100 години участва във всички традиционни млечни български продукти", каза Михаил Велков.

Особено характерно за този форум е, че се изнасят нови неща в характеристиката и в биологията на млечно-киселите бактерии и по-конкретно на Лактобацилос булгарикус. Това ще позволи подобряването на щамове, които участват в производството на млечните продукти и тяхното качество.

Форумът разисква и въпроси на биологичните храни, които също са на базата на млечно-киселите бактерии, за да бъдат в полза на практиката./Dnevnik Online

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.