В Смолянския регион има екологично чисти продукти, които се търсят от Европа заради здравословното им действие и трябва да бъдат сертифицирани. Това мнение бе изразено на областен съвет по земеделие от проф. Венелин Кафеджиев. Преподавателят от учебно-научен комплекс "Родопа", който е филиал към Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" посочи като такива смилянския фасул, родопското кисело мляко, картофи и др. Преди да се засее определена култура е нужно да се провери дали тя съответства на почвата и дали има реализация на пазара, посочи още професорът на заседанието. Според него говедовъдството няма перспектива. Усилията на специалистите, които се занимават със селекция и репродукция, трябва да се насочат към месодайното говедовъдство и овцевъдство. Млечното овцевъдство също може да се развива като печелившо. Проф. Кафеджиев заяви още, че сериозна перспектива за региона са качеството на животните и растителните продукти.