Офертите при изкупуването на първокласните зеленчуци ще бъдат 14 ст. за килограм домати, 55 ст. за кило пипер и 90 ст. за екстра клас корнишони
Заради острата нужда от суровина, консервните заводи през последните години правят опити за подобряване на взаимоотношенията си с фермерите. Целта е българските консерви да възвърнат позициите си и на външните пазари. Представители на консервната индустрия договориха с производителите на зеленчуци и плодове индикативни цени, по които това лято ще изкупуват суровината. Фермери и преработватели се събраха на национално съвещание в Хисаря, за да определят обща маркетингова стратегия и критериите за качество при доставките на зеленчуците.
За първи път съюзите приеха и общ типов договор, по който двете страни да регламентират изискванията си едни към други, с цел да се пресече практиката договорите да не се изпълняват и двете страни по веригата да губят от нереализирана продукция. Константин Ламбрев, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци обясни, че в договорите изрично е записано виновната страна да плаща изцяло стойността на неизкупената или непредадена суровина. Неустойките се фиксират за първи път, за да се затвърди договорната дисциплина, каквато е и практиката в европейските страни.
Офертите при изкупуването на първокласните зеленчуци ще бъдат 14 ст. за килограм домати, 55 ст. за кило пипер и 90 ст. за екстра клас корнишони. Тъй като доматите екстра качество се произвеждат в малки количества, техните цени ще се договарят свободно. Второ качество домати за пюре ще се предлагат по 10 ст., а второ и трето качество пипер ще бъдат съответно 35 ст. и 20 ст. за килограм, гласи проектолистата. При изкупуването на корнишоните първият клас ще се предлага за 45 ст., а вторият по 27 ст. за килограм.
Качествените стандарти не са задължителни, но приложения към договорите са записани и критериите за качество, по които ще се оценява продукцията. Екстра качество корнишони са тези с дължина от 3 до 6 см и напречен диаметър 2.5 см. От 6 до 9 см ще са в първи клас, а от 9 до 12 см - втори клас. Конкретни изисквания има за механични повреди или увяхване. В никакъв случай няма да се допускат следи от препарати или вредители в плодовете и зеленчуците.
Годишно преработвателната индустрия произвежда над 130 хил. т консерви. Пороите през миналата година засегнаха отрасъла и производството спадна с близо 30 % спрямо 2004 г. "Стигна се до парадокса домати за консервната промишленост да се продават по пазарите за салата. Дефицитът удари преработвателите, затова искаме през тази година да се гарантират редовни доставки", обясни Ламбрев. Въпреки договорите обаче фермерите са доста скептични в очакванията си. Крупният арендатор от пловдивското село Брани поле Димитър Конзуров обясни, че пазарът все още действа стихийно и много производители купуват огромни количества семена и залагат голямо производство, без да имат договори за реализацията му.