1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Месопреработвателите в Италия настояват за сваляне на ДДС

Месопреработвателите в Италия настояват за сваляне на ДДС

Според министерството на земеделието в Рим африканската чума продължава да се разпространява

За да преодолеят последиците от африканската чума по свинете, италианските производители на колбаси поискаха финансова подкрепа от правителството. Те предлагат данък добавена стойност за месо и колбаси да падне от сегашните 10 на 4%. Освен това браншът иска държавата да помага при продажбите в чужбина, за да компенсира наложените от някои държави забрани за внос от Италия.
 
След първия случай на африканска чума през януари 2022 година браншът всеки месец губи по 20 милиона евро от неосъществен износ, твърдят от Националното сдружение на месопреработвателите. Най-силно е намалял експортът към държави извън Европейския съюз -  страни в Азия, както и Мексико и Сърбия. Към тези трудности се прибавят и непрекъснато покачващите се цени за енергията и намаляващото вътрешно потребление.
 
Досега фирмите сами са се справяли с повишените производствени разходи, но това не може да продължава, изтъкват от Сдружението. Въпреки това официалната статистика показва, че 2023 година е била добра за сектора,  спрямо 2022-а стойността на експорта се е покачила с 8,7 процента до повече от 2,1 милиарда евро.
 
С оглед на борбата с АЧС браншовата организация за пореден път настоя за по-добро финансиране на назначения специално за случая държавен комисар. Той трябва да получи допълнителни средства, с които да обезщетява свиневъди, загубили своите животни заради заболяването.
Според министерството на земеделието в Рим африканската чума продължава да се разпространява. През последните дни беше съобщено за 27 нови огнища в свинеферми, най-вече в регионите Пиемонт, Ломбардия и Емилия Романа в северните части на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.