1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Надежден бизнес ли е отглеждането на бял риган?

Надежден бизнес ли е отглеждането на бял риган?

Ароматната подправка - хит в средиземноморската кухня, се отглежда в Добруджа

40 декара бял риган отглежда край добричкото село Стефаново младият фермер Милен Миланов. Още през 2007 г. засял първите 20 декара. Опитът излязъл сполучлив и той заложил още 20 декара с тази билка. Причините да се насочи към ароматната подправка са сигурният пазар и климатичните условия, сподели за Агро.бг фермерът.

„Риганът е много интересна култура, а най-хубавото при нея е, че има сигурен пазар и сигурна цена. Сушата, която се наблюдава през последните години у нас се отразява на ригана доста добре, защото той е сухоустойчиво растение, на което при цъфтеж му трябват високи температури. Това се отнася и за периода на прибирането му от полето, тъй като при дъжд растението почернява.“

Риганът се отглежда 10 години на едно и също място, като на десетата година туфите се разделят, пресяват се и започва отглеждането наново, като това са нови 10 години на растеж и прибиране на подправката, допълва още Милен по въпроса за технологията на отглеждането й. Прибирането на белия риган започва от средата на юни и продължава до средата на юли.

Младият фермер е доволен както от реколтата - повече от 500 кг от декар, така и от изкупната цена на ригана, която в момента е 0,80 лв. „Работя с една фирма от Ловеч, която ми осигурява пазара, защото имам с нея договор за 10 години. Така че за този период имам гарантирана цена за продукцията си, като във времето се очаква тя да се повишава.“ Затова Милен смята да увеличи площите с ароматната подправка, още повече, че на опитни полета белият риган дава до 1 тон от декар. Единственият проблем е, че само косенето и балирането са механизирани.

„Това е неудобството при отглеждането на риган- голяма част от обработките се извършват ръчно. Растителна защита не прилагам, тъй като имаше само един регистриран препарат и той вече не се произвежда. И в момента се налага да се копае на ръка. Годишно това са две –три окопавания“. Многото ръчна работа при отглеждането на белия риган е една от основните причини към него да няма голям интерес от страна на фермерите. Произведеното в България количество риган се изнася. Подправката се използва основно в кулинарията. У нас консумацията й е твърде малка, но в страните от Средиземноморието риганът е хит.

Вижте видео за младия фермер Милен Миланов, който отглежда бял риган край добричкото село Стефаново...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.