Колкото по-ниска е цената, толкова е по-сигурно, че в сиренето, което купувате, няма истинско мляко.
Повишаването на цените на хранителните стоки през последния месец предизвика паника сред потребителите и вълна от недоволство сред производителите. След като цената на хляба тръгна нагоре, се появиха прогнози, че следващата група стоки, чиито цени ще поемат същата посока, са млякото и млечните продукти. Като причина се изтъкват високите изкупни цени на суровото мляко, което пък, макар и косвено, прави фермерите виновни за ситуацията. Досега никой, обаче, не споменава факт, който всяка година по това време покачва изкупната цена на млякото - намаляването през зимните месеци на млеконадоя като цяло.
За повече информация относно изкупните цени на млякото и цените на млечните продукти потърсихме Живко Георгиев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите (РАМП) в Плевен.
"Няма никакво основание да сравняваме изкупните цени на млякото през миналата година и сега. Най-малкото защото през 2002 г. консумативите за изхранване на животните - фуражи, масла, ток, вода и други, бяха на по-ниски цени. А в крайна сметка всички тези консумативи са включени в цената на млякото", категоричен е Живко Георгиев.
Той информира, че в момента средната изкупна цена е 40-45 стотинки плюс добавка за показатели, като на някои пунктове се изкупува мляко дори по 50 стотинки.
Има и фермери, които получават за литър произведено мляко по 37 стотинки, но Живко Георгиев обясни, че в този случай по-скоро става въпрос за някакъв вид спекулация.
Председателят на РАМП каза още, че по решение на фермерите в аграрното министерство е внесено предложение за цена от 45 стотинки, но тя не трябва да се приема за базисна, защото, ако цените на консумативите продължат да растат, ще бъде коригирана и изкупната цена на млякото.
Що се отнася до цените на млякото и млечните продукти в магазинната мрежа, калкулацията е много проста, каза Живко Георгиев. Колкото по-ниска е цената, толкова е по-сигурно, че в сиренето, което купувате, няма истинско мляко, а сухо мляко, категоричен е г-н Георгиев. Същото важи за млеката, за сиренето, за кашкавала.
Наред с въпроси, свързани с промените за кандидатстване за финансиране по програма САПАРД, плевенските млекопроизводители ще дискутират цената на млякото и млечните продукти на предстоящото през тази седмица редовно месечно събрание на Регионалната асоциация на млекопроизводителите в Плевен./в. Посредник