1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Нови продукти и производители на европейския пазар

Нови продукти и производители на европейския пазар

Не само продажбите на традиционно пенливо вино са намалели, но и общата консумация на вино в Европа

Променящите се потребителски навици и изменението на климата проправят пътя за нови производители на пенливо вино, като Обединеното кралство и Швеция. Експерти са на мнение, че те могат да предизвикат хегемонията на традиционните играчи и да получат дял от пазара.
 
Наложилата се през последните година-две мода да се пие просеко, наруши установените навици за консумация на вино. Този т.нар. "просеко ефект" ускори потреблението на пенливи вина в Европа, смятат от Националната федерация на производителите и преработвателите на креман във Франция.
Пенливи вина като испанското кава и френското креман също се възползваха от този скок на търсенето. Последният отбеляза ръст от 5,7% в сравнение с 2022 година, като през 2023-та са произведени 108 милиона бутилки. Според специалистите това вино отговаря на новите модели на потребление, то е достъпно и по-малко алкохолно от традиционното френско шампанско.
Достъпността е ключова при висока инфлация. Например, докато във Франция шампанското струва между 25 и 50 евро, бутилка креман се продава за по-малко от 20 евро. Същото важи и за просеко или кава.
 
Не само продажбите на традиционно пенливо вино са намалели, но и общата консумация на вино в Европа. Между 2010 и 2020 година потреблението на вино е надолу с 24 процента, като за периода до 2031 Европейската комисия очаква допълнителен годишен спад от 0,2 на сто. За разлика от тях продажбите на нови пенливи вина процъфтяват.
През миналата година кава постави нов рекорд в Испания с 252 милиона произведени бутилки, което е увеличение с 3,9% спрямо 2022 и 10,6 на сто ръст на стойността. По подобен начин в Италия просекото и белите вина вече представляват повече от една четвърт от общия износ на вино, като стойността им достига 885,1 милиона евро годишно.
Нарастващото търсене на пенливо вино и изменението на климата привличат нови конкуренти от Северна Европа. Гроздето за пенливи вина обикновено се бере по-рано в сравнение с обикновеното вино. Това, съчетано със затоплящия се климат в Европа, прави производството на пенливо вино по-осъществимо в по-хладните региони. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.