1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Преобладават вносните суровини в българските консерви

Преобладават вносните суровини в българските консерви

Липса на българска суровина и родни сортове

Българското консервно производство е изправено пред сериозни предизвикателства заради все по-ограничената наличност на качествена местна суровина. Според експерти, това е резултат от дългогодишна липса на държавна политика, научна подкрепа и приемственост в сектора. 

„Ситуацията със суровините се влошава с всяка изминала година. Това не е нещо ново – процесът тече вече над две десетилетия, а вместо да бъде овладян, той се задълбочава“, коментира Константин Ламбрев, преработвател от сектора. 

Според него, сериозен удар по веригата нанася обезлюдяването на селските райони, както и затрудненото снабдяване с българска продукция, отговаряща на пазарните изисквания за качество и количество. В резултат, все повече български предприятия разчитат на вносна суровина, което повлиява не само на вкуса и качеството на продуктите, но и на конкурентоспособността им. 

Изчезват традиционни сортове 

Още по-сериозен проблем е почти пълното отсъствие на научна дейност в областта на зеленчукопроизводството. Липсата на нови, адаптирани сортове води до зависимост от вносни хибриди, които често не са пригодени към почвено-климатичните условия на страната. 

„Постепенно изгубихме нашите традиционни сортове. Навремето България създаваше собствени – устойчиви и високодобивни. Днес обаче почти никой не работи с тях. Изключение правят няколко семенни банки, но възстановяването им би било изключително трудно“, посочват експерти от аграрния сектор. 

Като пример се дава добре познатият сорт Куртовска капия, който преди десетилетия беше емблема на родното производство. Днес той почти не се среща на пазара, а селекционни компании от чужбина вече са го използвали като генетична база за създаване на свои линии. 

Без млади кадри и агровизия за бъдещето 

Проблемът се задълбочава и от липсата на подготвени кадри. Секторът страда не само от недостиг на агрономи, но и от отсъствие на средно управленско звено. Младите хора рядко се ориентират към селското стопанство, което води до дефицит на професионализъм и приемственост. 

„Производителите излязоха от агрохранителната верига. На тяхно място навлязоха вносители и чужди продукти. Природата не търпи празно – когато освободиш ниша, тя веднага се запълва“, казват представители на преработвателната индустрия. 

Според тях е необходима цялостна стратегия за възстановяване на родните сортове и стимулиране на местното производство, в противен случай България ще загуби още повече от своето аграрно наследство и пазарни позиции. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.