1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производството на ръж не е атрактивно за фермерите

Производството на ръж не е атрактивно за фермерите

Хлебопроизводителите търсят културата за здравословни видове хляб

Все по-малко са площите с ръж в страната, необходима за изработването на качествен ръжен хляб. Един от най-големите хлебопроизводители в Добричка област ежегодно закупува от 1000 до 1200 тона ръж от регионите на Сопот, Монтана, Търговище и малки части от Добричка област. Това количество ръж е достатъчно за нуждите на производството, уточни хлебопроизводителят Енчо Малев. Той разчита на собствена каменна мелница, която да смели ръжта и да приготви брашно за здравословните видове хляб. Продукцията отговаря на европейските изисквания за качество. Предприятието е одобрено за доставчик от всички големи търговски вериги в страната.

Около 60 000 дка са площите с ръж в страната, сочат данни на МЗХ. Тази култура се сее основно от дребни производители в неблагоприятни за останалите култури региони. Ръжта вирее върху песъчливи площи и затова не е рентабилна за плодородните земи на Добруджа. Фирмата в Добрич се е насочила към производството на здравословни и диетични видове хляб, а в момента се правят нововъведения в производството за реализиране на нови идеи и линии от продукти. Към момента на склад се съхраняват още около 300 тона ръж, които трябва да задоволят нуждите на производството до новата реколта. Изследванията показват, че през последните 4-5 години се е увеличила консумацията на пълнозърнест хляб за сметка на основните видове бял хляб. Здравословните продукти се предпочитат от по-младите, активно работещи и образовани хора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.