Не повече от 3% от зеленчуците ни имат пестициди. Това заявиха от аграрното министерство по повод данните от изследване на Националната служба за растителна защита, огласени в понеделник. Анализът е направен на базата на 230 проби и не е представителен за страната, увериха от пресслужбата на ведомството. Мониторингът е за 2005 година. Той се провежда преди прибирането на реколтата и резултатите от него не отразяват реалната картина на пазара. Наблюдението е насочено главно към райони с интензивно прилагане на химикали, казаха още от земеделското министерство. Производителите на зеленчуци подлежат на контрол, но той в момента не може да бъде приложен в пълния му обхват, каза земеделският министър Нихат Кабил. След като обаче България стане член на Евросъюза, едно от най-важните условия ще е продуктите да отговарят на критериите на добрата земеделска практика. Така фермерът ще е длъжен да поддържа своето производство в съответните норми. И неговата гаранция чрез този сертификат ще се проверява от съответните органи. Ако проверката покаже, че нашият фермер леко го е ударил през просото, съответно ще му се отнеме сертификатът, обясни Кабил. След това в търговските вериги той ще присъства като производител, на който ще гледаме със съмнение, каза още агроминистърът./standartnews.com